NUFFNANG

Monday, July 25, 2016

Kesetiaan.. adakah perlu ataupun tidak??

Hai.. salam semua.. ape khabar semua? rasenye masih belum terlambat untuk abam ucapkan ucapan hari raye pada semua.. Selamat Hari Raye semuaa... maaf zahir batin.. ampun maaf di pinta.. :D ok, setelah sekian lamanya, baru harini berkesempatan untuk mengupdate blog ni... nampaknye dah berhabuk balik blog nie.. haha.. agak berbulan gak tak bukak.. nasib baik lah masih ingat lagi password. 

Sebenarnye bulan-bulan sebelum ni mmg ade topik-topik yang nak dikongsi bersama.. tapi ape kan daye, masa tak sempat,abam takde masa pastu kuasa kemalasan tu bersarang di jiwa. Sekarang lepas raye ni baru lah ade semangat nak buat entry. Mungkin banyak makan ketupat aritu, jadi enzim-enzim ketupat tu dah meransang sistem-sistem penghadaman dan membuatkan sel-sel otak abam berhubung. Jadi abam mengambil keputusan membuat entry ini.. haha

Adoi korang tau tak, lepas raye ni banyak sangat makan. Maklum le, makanan best-best, bulan puasa lak semua rancangan tv kebanyakan rancangan masakan. Tak boleh buat apa lah bila remote dalam genggaman mak abam. Terpaksa la hadamkan rancangan chef wan tu. Iye nakkk, hampir setiap hari abam balik keje tgk rancangan masakan mak abam buka. Sampaikan abam terikut2 dah cakap mcam chef wan ni.. so entry ni abam kene bising mcm chef wan jugak... haa engkorang jangan cakap banyak, nantik abam ketuk korang ngan senduk ni jadik monyet ni kang.. *sambil ketuk-ketuk senduk kat periuk

Ok ye semua, kite berbalik pada tajuk di atas. Ye, tentang kesetiaan.. ape yang korang tau pasal setia ni?? haaa ni abam nak terangkan *sambil angkat senduk. Setia ni dik, bukan pada percintaan jeee. Selalu remaja-remaja ni, atau pun orang yang jiwang-jiwang ni asik ingat setia ni pada cinta je, ni abam nak ulang setia bukan pada cinta je tau, tapi engkau kene setia pada semua sekali lah. setia pada yang satu, setia pada ibu-bapa, dan juge setia kepada raja dan negara. Tapi hari ni abam nak cerita pasal program kesetiaan.. haa nampak tak kesinambungan cerita abam ni yang tak terkesimbung tu.. haha.. lantak korang lah.. janji engkorang paham. hehe.. ala abam nak cite pasal hari raye aritu. ade satu program kesetiaan dari satu company ni. abam terjebak dah sampai arini.

Ceritanya begini, hari raye aritu abam keluar la beraye dengan family. Sehari suntuk dik oii kitorang keluar, pusing2 kampung gi umah sedara semua.. ye la menyambung hubungan silaturrahim kan. Lepas jalan2 tu kete abam kehabisan minyak. korang tau tak ni bukan habis terus, tapi lampu kat meter tu dah menyala berkelip-kelip. abam macam biasa la.. cool je, tapi mak abam lak panic.. suruh cari stesen minyak cepat2. sebab time tu dah nak maghrib, pastu abam lak gurau kasau, abam cakap kalo kete takleh jalan nak suruh mak abam dan adik2 abam tolak.. hahahaha...derhaka betul gurauan abam kat mak abam... tapi takpe dah mintak maaf.. lepas dengau tu lagi la dorang panic. hehe.. selalu nye abam isi kat petronas jee.. sebab abam nak kumpul point. ye la, rugi kot isi minyak tak dapat ape2.. at least abam dapat gak point. leh tebus topi ke, beg ke..

Lepas pusing- punya pusing mujur ada pamoga time tu ade stesen minyak berdekatan. stesen terdekat tu cuma ade BHP je.. so oleh kerana mak abam dah panic minyak nak abes, abam pun isi je laa kat BHP tu. Abam isik penuh hokeyyy.. kasi mak abam puas ati.. terbang rm50 abam.. full bar terus kau.. Pastu kan, time abam gi kat kaunter bayaran tu, budak tu bagi abam satu kotak kecik ade tulis BHP petrol. eh abam pun terkejut laa... nape budak ni bagi aku mende ni. orang lain isik minyak moto tak pat pun.. time tu abam dah syak, mesti awek ni minat kat abam, siap bagi hadiah bagai.. bangge gile abam time tu.. dah ade orang nak jadik bakal hakak engkorang nanti haha... abam pun tanye la.. eh awak, ni untuk ape ni? nape bagi kat saye? dan awek tu pun cakap. oh encik, ni program kesetiaan terbaru dari BHP, sesiapa yang isi minyak RM30 keatas memang akan dapat sekotak tissue ni. Ooo baru abam paham kenape budak moto yang isik minyak tu tak dapat. ye la, gile kau moto nak isik minyak sampai rm30.. haha dorang nak sumbat kat mana?. isk time tu baru abam sedar yang awek tu tak mencintai abam. Abam tertipu!! hati abam hancurr!! die cuma sampaikan amanah dari syarikat die bekerja untuk bagi hadiah kat abam.. hancurr hati abam dikk.. kalau tak engkorang dah dapat bakal hakak. tapi takpe.. awek tu pun takde la cun sangat.. so abam berhenti berharap  takde la nak kecewa sangat laa..

ini lah die hadiah yang abam dapat tu.. sekotak tissuuu.. yeay..

tissue yang penuh dengan iklan.. tapi takpe asalkan free.. haha

Ok kalau korang nak tau, lepas dari kejadian itu, hari-hari abam isi minyak kat BHP tu.. eh abam isik minyak yee.. bukan menagih cinta si awek caisher tu..hahaha.. ye la sehari penggunaan petrol abam antara RM30-RM50 untuk berfoya-foya dengan fazura ulang alik ke tempat kerja dan pusing-pusing cari client untuk insurans abam. so kat bawah ni lah hasilnya.. sekali isi penuh RM50, abam dapat satu kotak.. so hasil 2 minggu ni abam dah dapat 10 kotak tissuee dik oii.. pasni kalau engkau nak nangis senang, tisu berlambak kat umah.. meh datang hamek jee..hahaha.. satu lagi abam nak pesan. abam tak promote BHP ni sebab abam tak dapat bayaran pape pun.. cuma abam nak bagitau je yang minyak ni sangat best, lepas 2 minggu abam pakai, enjin abam ringan dan pickup best dik oiii rase macam naik jet rosmah je korang try laa.. isi penuh, lepas 2 kali isi penuh tangki korang akan rasa  kenikmatannya  kelainan nya.

Tadaaa.. ni lah dia hasilnya.. sesapa yang kecewa ditinggalkan kekasih tu meh sini abam bagi tissue utk korang lap air mata tu..

Sebenarnya apa yang abam nak sampaikan kat sini, cara kita nak tarik pelanggan. ye la kalau korang ni ade business, ade perniagaan, elok buat program macam ni khas utk orang yang mudah terpedaya macam abam ni, kat sini kita boleh nampak, orang isi minyak semua sama harga, tapi company ni bagi hadiah, company lain kene kumpul point dulu baru leh tebus. so dalam masa yang sama pelanggan akan pilih produk kite. betul tak apa yang abam cakap ni? program kesetiaan ni berkesan tau..korang tak caye? ok cuba korang cek pinggan dan juga mug kat rumah korang tu. abam pecaye kat bawah tu ade cop darlie, colgate, kit-kat, nescafe, maggie. betul tak?? haha.. iye dik, engkau jangan nak tipu abg lah.. nanti abam ketuk ngan senduk lagi kang baru tau abam membesar ngan mende2 nie. bayangkan mak abam beli pinggan mangkuk arcopal, tupperware,  pyrex, dan semua jenama2 antarabangsa tu hanya untuk perhiasan je dik oii.. hakikatnye kat umah abam makan pinggan free yang dapat time beli mende2 alah tu sume.. haha.. mak abam kata kalau pecah pun takpe, mende free..bijak kan mak abam?? sebijak anaknye abam percaye umah korang pun ade pinggan mangkuk jenama colgate, darlie, maggie tu sume.. kan?? kan???hehe..

Lepas ni sesapa yang ade business tu, tak kire lah online bisnes ke, engkau jual telekong ke, jual baju online ke, jual spender ke, jual ubat buang bulu ketiak ke, jual ubat ramping tinggi kurus ke, elok lah korang buat program kesetiaan ni. kekadang pembeli ni tak perasan, die nak dapatkan barang free, die terpaksa beli mende yang bukan keperluan dorang..haha tapi kekadang berguna gak mende2 ni. secara tak langsung nanti pelanggan kita bertambah. macam apa yang colgate, darlie, maggie dan semua mende yang abam sebutkan tadi tu buat.. betul tak? haaa selamat mencuba ye semua.. abam nak tido.. mata abam dah takleh bukak nie.. abam taip sambil tido.. harap3 tak typo la kan.. haha..okey semua.. bye.. nnt abam tunggu rajin abam muncul lagi ye.. tata!

Thursday, April 7, 2016

Blogger Papaglamz Buat HAL!!!!!

Hai korang sume.. Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada hadirin dan hadiran sekalian.. Hurmm.. lama betul kan tak nampak post dari blog Sarang Kehidupan ni. Kalau nak tau, lately ni aku terlalu lah bz giler-giler.. sbb ade tanggungjawab baru yang sedang aku galas.. huh.. mmg penat, nak layan telegrem pun tak sempat. Cuma kekadang je bile free baru lah buka telegrem, baca satu-satu kemudian reply dan delete. Maaf.. terpaksa delete sebab phone dah buat hal.. selalu hang, selalu panas, selalu jem.. paling tensen bile nak jawab call hp hang.. urgent call lak tu.. haduih, terpaksa restart phone. 

Ok, balik pada tajuk diatas.. Dua hari lepas, tengah aku scroll fb, tetibe ade sesuatu makhluk somebody ni mention nama aku kat post dia. So aku pun buka la, the moment aku dapat notification tu, aku tgh meeting kat office MAA Takaful - Insurans yang aku buat sekarang. Bayangkan, tgh layan meeting dalam class tu memang otak tengah blur, nak-nak meeting tengah malam, habis sampai pkl 12.30 malam so aku takleh nak fokus sangat. Sebab siang tu aku penat giler kejar satu kes kemalangan, so mmg terkejar2 la gi emergency ward, jumpa family client, pastu tunggu sampai client masuk ward. Faham-faham la kan, hospital kerajaan lambat dan lembap procedure yang banyak membuatkan kite terpaksa tunggu lama. Bila dapat jer notification tu, aku terus buka. Tetibe aku terperanjat jap lepas baca tajuk die.. eh apasal mamat nie cari masalah lak ngan aku. Yelah, lama dah kot die tak contact sejak balik German sebab dah kerek kekonon dok obersea maybe die bz la settlekan keje die kat office yang banyak tertunggak tu. Aku pun terus cepat2 buka. Ciss!! memang die buat hal!! boleh lak die print screen conversation aku ngan die kat whatsapp tu!! ini memang cari pasal!! aku tak puas ati! sebab tu aku terpaksa balas balik entry merepek die tu!

hurm.. ni lah die blogger yang cari pasal ngan aku tu..

Sebelum tu lupe aku nak bagitau. Mamat ni a.k.a owner blogger papaglamz ni padahal takde la glemer mana..  Aku panggil die papag jee..aku kenal dalam grup blogger kat telegrem la. Memandang kan aku seorang newbie dalam blogger padahal dah 6 tahun aku buat blog ni sejak 2011 So banyak la aku kene belajar untuk mantapkan blog aku yang sekadar di pinggiran  tak seberapa ni. Antara banyak2 blogger, die lah rajin pm aku atau aku pm die untuk tanya pasal blog. Ade gak aku tanya pada blogger lain macam Anis, Zati, Amy dan Chombi, Tapi yang salu aku tanya dia je la, sebab aku pernah minta tolong die untuk buat giveaway satu masa dahulu.. Thanx papag oii.. haha..Dan giveaway tu berjalan lancar diatas ketereran die berblog.. Banyak gak info yang aku dapat dari dia. Memang sangat membantu. Tapi masalah mamat ni bila aku terangkan sesuatu info dengan lebih lanjut, dia leh lak cakap ok i'm not interested! huh.. memang kuang hajau kan?? macam syaiton perangai!

Ok, actually aku tak pernah jumpe pun makhluk ni dalam dunia fana ni.. cuma dalam dunia maya je kitorang borak.. haha.. macam entiti kan?? ye la, pernah dulu die datang Melaka ngan wife n anak die sebab ade wedding sedare die, so die kata nak ajak lepak. Tapi pada hari kejadian, die tak bukak telegrem aku, padahal dah setting masa n time untuk jumpe, memang saje aku nak ungkit kisah ni.. haha  so lepas 2 jam aku tunggu dalam kete, aku pun blah sbb takde respond bile aku telegrem dia. Dalam post die ade banyak printscreen conversation whatsapp aku time die gi German aritu. Sebenarnye aritu aku ade minta tolong die untuk boost iklan kat blog. Semua dia dah buat dah, lepas tu die dah banyak kali suruh aku settlekan part yang aku kene buat. time tu die tengah nak settle down sume mende sebelum gi sane sebulan. Disebabkan aku bz, aku tak sempat nak buat semua. sampai la die dah pergi berambus ke German.

 Then time kat sana die whatsapp aku tanya, dan aku bgtau la yang aku tak sempat, and aku dah jelaskan kat die aku memang bz. Pastu kan aku tgk ayat die macam marah, ye lah die pun dah janji ngan pemenang contest tu. Memang salah aku pun, aku minta maaf la and admit memang salah aku. Tapi yang aku hangin, makhluk ni leh lak kerek giler babeng. Dia macam layan tak layan je, aku pun buat lah giler aku. Setiap ayat yang aku tulis, aku letak sori.. aku tulis banyak kali kot sampai die bosan. hahaha.. lantak die ah.. time tu aku malas nak serabutkan kepala. Aku hantar sampai die stop reply whatsapp tu.. hahahahaha.. Then satu lagi aku tak dapat pergi gathering untuk club blogger tu sebab ade kes mahkamah yang aku kene settlekan. Lagi la die buat derk je pastu. Actually memang aku plan nak gi, tapi apekan daya, mmg tak sempat sebab aku settlekan keje sampai petang. So lepas tu die senyap, tatau la marah ke ape. Sampailah  muncul lah entry die pasal aku tu. Tajuk die buat aku terkejut dan pelik.

Sebenarnya kitorang takde la gado ke ape.. hehehee.. just saje je die buat entry tu sebab tengok aku lama sangat menyepi. Thanx papag sebab doakan aku berjaya!! aku pun doakan ko berjaya dunia dan yang penting Akhirat okeyyy!!! yeahh.. hehe.. Plan aku dalam masa 4 bulan ni nak target sebulan 10 kes untuk dapat kan tiket percutian ke Dubai.. doakan ye kengkawan supaya aku berjaya dpt tiket percutian tu! Dubai tu tempat yang aku idamkan nak gi pada tahun 2013!! dah servey tiket dan penginapan, tapi apekan daya sebab mahal sangat kos nak gi sane, terpaksa aku lupekan.. Tapi tahun ni impian aku tu tetibe muncul balik. Tanpa disangka-sangka pihak MAA Takaful buat contest untuk gi sane Percuma!! ya betul, alhamdulillah,  Allah dah bagi jalan, so cuma aku je la kene usaha untuk dapatkan. 



Dalam perancangan aku memang ade beberapa entry yang aku nak buat. Entry tu banyak info untuk bantu orang, exspecially untuk bantu orang yang kemalangan dimana diorang perlu tau hak diorang untuk buat tuntutan kepada kenderaan yang bersalah dan menyebabkan kite cedera. Tau tak, kalau kita patah kaki disebabkan kemalangan kita boleh claim maksimum RM50k untuk satu tulang?? takpe, nanti dulu. Ok bende tu nanti aku kongsikan dalam entry terbaru di masa akan datang nanti. Info tu sangat2 berguna untuk kita semua. Memandangkan aku dah bebel banyak sangat dalam ni, dah penuh dah mukasurat dalam page ni. hehe mesti ade yang malas nak baca sampai abis kan.. sebab panjang sangat. ok mintaa maaf ye semua.. saya sudahi bebelan saya dengan wabilahitaufik.. walhidayah.. Assalaamualaikum.. bye!

Saturday, January 9, 2016

Misi Selamatkan Putrajaya!... Mission Accomplished!!

Hai geng.. Ape khabar semua? harap semuanya sihat dan terlebih sihat.. hahaha.. oleh kerana pagi ni cuti dan rasa macam ade banyak masa je, so aku pun tambah kerajinan untuk buat entry.. hurm, harini aku nak cite pasal kete... haha.. bukan pasal beli kereta ok, tapi pasal hantu yang merasuk kete akak aku dari dari bulan lepas, bulan sebelumnya, dan bulan-bulan yang sebelum-sebelumnye.. tapi bukan datang bulan.. eh opss. sorry..

Ceritanya begini.. Sebenarnya kakak  aku ade sebijik kete Wira Aeroback S.E. kaler itam menggoda.. haha.. Kitorang panggil kete ni ngan nama Putrajaya sebab no plet dia Putrajaya.. hehe.. Asalnya memang dia guna kereta ni hari2, dan kereta ni pulak kereta kesayangan die.. Ye lah, die beli guna gaji pertama die start keje lepas habis belajar dulu. Tapi lepas die beli kereta baru, dan takde tempat nak simpan, die pun suruh la aku amik bawak balik kg. Simpan kat kampung bagi siapa-siapa guna. So terpaksa lah aku redah gi KL naik bas amik kete tu bawak balik Melaka. Tapi sebelum aku amik akak aku dah hantar gi service tukar macam-macam termasuk alternator.. terbang RM1600.. aduhai..





Time aku bawak dari KL ke Melaka tu memang takde masalah.. Enjin smooth n steady.. ye la baru lepas service kan. Aku pun bawa slow-slow sampai Melaka. Hari pertama tu memang kereta ok. takde masalah langsung. Tapi, kusangkakan panas berpanjangan, rupanya gerimis mengundang... Esoknye kete tu mula buat hal. Tau tak enjin takleh hidup, tiba-tiba mati dan hilang segala function. Lampu semua tak menyala. Aje gile, dah la kene time pukul 11 malam, mati tengah jalan, terus aku ketepi dan parking tepi. Bila enjin mati tau la camne beratnya power stereng tu.. dah tak function power dia. Time tu call member sume tak angkat, ade yang angkat lak jauh giler rumah die. Oleh kerana rumah aku pun dah tak jauh, aku pun beranikan diri dan decide nak godeh-godeh enjin tu.. buka bonet n usik-usik wayar. Tiba-tiba ade satu kereta berhenti depan aku dan tanya kenapa ngan kereta tu. Lepas cek punya cek, die kata bateri aku kong. Aik akak aku baru je ganti, takkan lah leh kong? last-last brader tu ckp maybe alternator, dan aku lagi pelik sebab alternator pun baru tukar.. berkilat lagi.. Aku pun biarkan je la brader 2 orang tu jumper kete aku sampai leh start. 

Alternator yang masih dara.. berkilat tampa terpalit habuk dan kekotoran.. hehe..


Alhamdulillah dengan pertolongan 2 orang brader tu kete aku leh start. Punya lah baik brader tu siap tunggu sampai setengah jam jump kete ni sebab die kata biar bateri tu charge jap dan ade power. sebab takut alternator yang tak function. Dah la bagi duit taknak, siap suruh aku jalan dan ikut aku dari belakang lagi sampai ke rumah aku sebab takut enjin mati lagi. Lagipun aku kene drive tanpa buka lampu utk kurangkan penggunaan bateri. Thanx bro.!! Jasamu takkan kulupa! (tapi aku lupe tanye nama n contact no..semoga Allah balas jasa baik die). Sampai je rumah, aku terus parking tepi rumah, dan masuk tido.. penat dan malas nak fikir ape masalah kete tu. Malam keesokannya baru lah aku mula start godeh2 kete tu.. tgk ape2 yang patut. Google apa yang patut, cek satu2 ape yang patut.


Lepas cek satu-satu, tiba-tiba aku terbuka kotak fius kat tepi tu dan aku perasan yang ade satu  fius yang dah cair!! ye cair teruk.. nasib baik tak terbakar, kalau tak habis rentung la dalam kete ni. Fius tu terbakar dan mencair kat dalam kotak tu je. Aku pun tengok kat atas kotak tu, fius yang mencair tu adalah fius Alternator!! hah ini lah punca aku terkandas malam semalam kat tepi jalan. Rupanya fius terbakar.. huh. Nasib baik aku tak hantar bengkel. Kalau tak kompom dorang charge beratus punye.. yang tak rosak pun dorang cakap rosak.




Korang nampak tak fius yang terbakar dan cair dalam kotak tu??

Memandangkan aku dah tau punca alternator tak function, esoknya pagi2 aku dah pergi kedai sparepart. Cari fius 30 Amp. Alhamdulillah dapat dan harga die baru RM15 je... fuh selamat poket aku. hahaha.. kalau lah hantar bengkel ni, Maunye die charge mahal2.. nak2 die tengok muka aku yang macam blur2 ni.. kompom die bantai mahal punye.. teringat kat kawan aku pernah gi bengkel, Fius hon dia rosak, hon tak berbunyi, tapi bengkel tu charge RM220! aje giler.. die kata wiring problem. huh.. memang takleh caye betul bengkel ni. so sebelum hantar bengkel baik kita try cek sendiri dulu. Kena jadi macam tikus baiki labu dulu.. haha..




ni lah die fius yang baru suci murni tu..

So nasihat aku, kalaulah kereta kita menghadapi masalah, cuba kita cek dulu sebelum hantar bengkel. Try tanya kawan-kawan, try google ke, try buka sendiri ke, sebab kadang-kadang kerosakan tu kecil dan murah je. Dia jadi mahal dan besar bila hantar bengkel. Selalu sangat terkena dengan bengkel ni, dia dah bukak2 lepastu cakap barang lain rosak. Tak pasal-pasal nanti kita kena ganti barang yang mahal2. Ok, pesanan kepada kawan2 yang baca ni, tak kira lah anda lelaki atau perempuan, anda wajib tau serba sedikit pasal enjin ni, kalau tak, memang kite terkena je la ngan bengkel ni ok. Ape2 pun, selamat memandu ya kawan2.. :)

Thursday, January 7, 2016

Medical Card VVIP Termurah!! Terhebat!! dan Terbaekkkk!!

Assalamualaikum semua, semalam saya dah kongsikan tips untuk menyimpan wang bagi kegunaan pendidikan anak-anak untuk sambung belajar tanpa meminjam di PTPTN. Jadi hari ini saya nak kongsikan satu berita baik untuk semua. Saya nak kongsikan tentang Medical Card MAA Takaful..

Tahukah anda, kos perubatan semakin meningkat setiap tahun? Peningkatan taraf hidup, dan juga kejatuhan nilai matawang kita juga adalah punca kepada peningkatan kos perubatan di masa kini. Bayangkan sehari kita di hospital swasta, anggaran kos harian adalah dalam lingkuran RM 1500.00 keatas! Iya, jangan terkejut kerana ini adalah kos paling rendah sekali. Ia juga tidak termasuk segala kos tambahan seperti rawatan, ubat, dan bayaran doktor. Bayangkan bagi yang berpendapatan rendah, memang mereka akan terbeban dengan kos yang tinggi ini. 




Walaupun kita mempunyai pilihan untuk pergi ke hospital kerajaan, tetapi tidak semua orang sanggup untuk beratur lama untuk mendapatkan rawatan. Keadaan hospital kerajaan yang sesak, kurang sesuai untuk kita mendapatkan rawatan dengan selesa. Jadi sebagai alternative lain, ramai yang dah mula mengambil Kad Perubatan sebagai langkah awal sebagai persiapan sekiranya dimasukkan ke hospital. Sudah menjadi keperluan utama, antara benda wajib yang kita perlu ada pada masa kini adalah Kad Perubatan. Cuba anda bayangkan sekiranya anda dimasukkan ke hospital, anda perlu mengeluarkan simpanan anda untuk membayar kesemua kos yang menelan belanja beribu ringgit. Segala harta, simpanan habis digunakan untuk membayar kos perubatan.Perkara ini takkan terjadi dengan adanya Kad Perubatan. Bayangkan anda cuma hanya membayar RM490 setahun, tetapi anda boleh menggunakan Kad tersebut sehingga RM50 ribu tanpa menjejaskan wang simpanan anda di bank dan juga harta anda yang lain. Menarik bukan? Bayangkan anda membayar insurans bagi kenderaan bernilai ribuan ringgit setiap tahun. Tetapi untuk diri anda tak sampai ribuan ringgit anda keluarkan untuk melindungi diri anda sekiranya berlaku apa-apa kemungkinan.

Dibawah ini saya lampirkan jadual pembayaran caruman untuk Kad Perubatan MAA Takaful kami yang termurah sekali, bermula dari RM44.10 sahaja :-

\
Antara kelebihan medical card MAA Takaful ini adalah :-

* Diskaun 20% sekiranya anda tidak membuat apa-apa tuntutan dalam masa setahun.

* Pembaharuan dijamin sehingga umur 80 tahun.

* Had seumur hidup tanpa had dengan MAA Takaful! Tidak seperti syarikat takaful lain yang hanya memberikan RM500 ribu sehingga 1 juta sahaja had seumur hidup.

* Untuk rawatan kanser dan dialisis buah pinggang, pencarum boleh menggunakan kad walaupun tidak ditahan wad. Boleh claim untuk rawatan dialisis buah pinggang dan rawatan kanser tanpa perlu bermalam di ward.

* Tiada Co-Takaful. Bermakna anda tidak perlu membayar 10% dari kos rawatan anda. Segala kos rawatan ditanggung 100% oleh kad perubatan.

* 6 pelan komprehensif, bermakna anda boleh memilih salah satu plan perubatan yang sesuai dengan anda.

* Pendapat perubatan kedua - Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan khidmat doktor yang merawat anda, anda boleh menukar kepada doktor lain untuk merawat anda dan kos tersebut ditanggung oleh kad kami.

* Bantuan perubatan antarabangsa. Anda boleh menuntut kembali kos perubatan sekiranya anda dimasukkan ke hospital di luar negara.

* Percuma khairat kematian RM5000.00

* Lebih dari 100 hospital panel di seluruh Malaysia.




Jadi, tunggu apa lagi? Kepada yang masih tercari-cari kad perubatan termurah dan terhebat, ini lah masanya!! Jom dapatkan Kad Perubatan anda segera sementara masih sihat. Sekiranya anda telah disahkan mempunyai penyakit, tiada satu insurans pun yang sanggup menerima anda. Lindunglah diri anda dan keluarga anda sekarang dan berjimat dengan MAA Takaful! Sila Hubungi Nizam 017-6338088 untuk maklumat lanjut dan juga untuk mendapatkan kad perubatan VVIP kami dengan harga yang paling rendah!!


Wednesday, January 6, 2016

Elakkan berhutang dengan PTPTN! Jom buat simpanan pendidikan bertakaful bersama MAA Takaful untuk anak anda!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Harini saya nak kongsikan satu tips untuk menyimpan duit untuk pembelajaran anak-anak anda tanpa membebankan mereka dengan hutang PTPTN. Seperti yang kita tahu, kebanyakan ibu-bapa mempunyai impian untuk melihat anak mereka menyambung pelajaran sehingga ke menara gading. Akan tetapi kos pembelajaran yang tinggi memaksa setiap pelajar membuat pinjaman pelajaran dengan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional. Tahukah anda, bahawa PTPTN mengenakan caj pentadbiran dan juga caj faedah ke atas peminjam? Ini bermakna, setiap pelajar akan mempunyai hutang sebanyak RM20-50ribu setelah tamat belajar dan membebankan mereka sebagai 'fresh graduate' yang tidak mempunyai pekerjaan setelah tamat belajar. Dibawah ini saya kongsikan beberapa keratan akhbar mengenai kesan pinjaman wang PTPTN.



Jadi untuk tidak membebankan anak anda dengan hutang setelah habis belajar, apa kata kita mula menyimpan untuk mereka agar tidak terbeban dengan hutang yang tinggi setelah tamat belajar. Anda pernah dengar tak pasal simpanan insurans ni? Ok kalau tak pernah, Hari ni saya nak kongsikan apa itu simpanan pendidikan berinsurans bersama MAA Takaful.

Simpanan bertakaful MAA adalah simpanan yang dilaburkan di dalam dana syariah, yang menepati segala aspek- aspek yang telah ditetapkan dalam islam. Dana ini juga dilindungi oleh PDIM yang menjaga institusi perbankan dan insurans sekiranya terjadi apa-apa kepada syarikat pelaburan. Ok disini saya sertakan jadual simpanan dan jumlah anggaran pendapatan yang bakal pencarum akan dapat setelah sijil tamat tempoh.


Cuba kita lihat kepada jadual tersebut. sekiranya anda memulakan tabungan untuk anak anda sejak umur satu tahun dengan jumlah simpanan RM100 sebulan, anggaran pendapatan apabila sijil matang adalah RM25,930.00. Jumlah ini termasuk dengan perlindungan peribadi, termasuk perlindungan kemalangan, khairat kematian, elaun ward, dan dana penyakit kritikal untuk anak anda. Ini bermakna anak anda mendapat perlindungan percuma sepanjang tempoh perlindungan dan insurans ini berjalan sehingga tempoh matang. Ok cuba kita buat kira-kira sedikit, 

RM100 x 12 bulan (setahun) = RM 1,200.00
RM 1,200.00 x 18 tahun = RM 21,600.00
Dalam jadual pembayaran yang disertakan diatas anggaran pendapatan adalah RM25,930.00

Ini bermakna anda mendapat wang pelaburan anda termasuk dengan dividen dan perlindungan percuma! Untung kan? 

Sekiranya kita menyimpan di bank biasa, seandainya berlaku apa-apa perkara yang tidak di ingini kepada anak anda, anda cuma dapat jumlah simpanan sahaja. Dan tempoh tuntutan amatlah rumit kerana ia akan melalui proses di Amanah Raya Berhad, walaupun jumlah di dalam bank tersebut hanya RM200! Akan tetapi simpanan di MAA Takaful, anda akan mendapat dana hibah RM60,000.00 termasuk wang simpanan, termasuk khairat kematian dan juga upah haji, qurban dan wakaf (bagi yang beragama islam). Dana hibah tersebut akan dibayar terus kepada waris pencarum tanpa melalui Amanah Raya Berhad. Ramai yang tanya kenapa tak melalui Amanah Raya Berhad?? untuk pengetahuan semua, Takaful ini adalah sumbangan, jadi ianya bukan harta yang kita simpan. Jadi tak perlu melalui ARB, kerana ARB hanya melibatkan segala tuntutan harta. Dana hibah ini adalah sumbangan dari penyumbang lain dalam takaful, jadi ia tidak perlu melalui proses pembahagian faraid atau apa-apa proses di ARB. Wang tersebut akan automatik diberi kepada pewaris hibah dalam masa yang sangat singkat.

Perincian Manfaat dari jadual diatas adalah seperti yang saya senaraikan dibawah.
(untuk caruman RM100 Sebulan)


FAEDAH / MANFAAT SUMBANGAN / RM
Pengurusan Pengkebumian (24 Jam) 2,000.00
Meninggal Dunia Dalam Apa Jua Punca 60,000.00
Khairat Tambahan (Badal Haji, Qurban dan Wakaf 5,000.00
Meninggal Dunia Akibat Kemalangan 65,000.00
Meninggal Dunia Akibat Penyakit Kritikal 90,000.00
Hilang Upaya Kekal Sebarang Punca 60,000.00
Hilang Upaya Kekal Akibat Kemalangan 65,000.00
Hilang Upaya Kekal Akibat Penyakit Kritikal 90,000.00
Pampasan 46 Penyakit Kritikal 30,000.00
Pampasan Kemalangan 5,000.00
Elaun Harian Hospital 50 Sehari
Caruman Tahunan 1,200.00
Caruman Suku Tahun600.00
Caruman Bulanan 100.00


Ok sekarang kita dah lihat kebaikan menyimpan dalam MAA Takaful, menarik bukan? so apa tunggu lagi, Marilah menyimpan bersama MAA Takaful. Perlindungan yang terbaik untuk anda. sebarnag pertanyaan, sila hubungi : Nizam 017-633 8088 (call/whatsapp/telegram) untuk maklumat lanjut. 




Sunday, December 6, 2015

Siapa kata orang yang lidah pendek dan nafas pendek tak boleh nyanyi??

Salam semua.. okey aku muncul lagi.. haha.. mcm iklan tora lak kan? hehe.. Sebenarnye minggu lepas aku tersangat lah bz, dengan sibuk kat booth MAA insurans aku, dengan kete akak aku wat hal lagi, sume nak kene settlekan.. mmg takde cuti langsung.. last2 aku amik cuti sempena member nak datang Melaka.. haha cuti tu pun ade kan? ye la member jauh nak datang tgk Melaka siap bawak anak n bini, so aku offer la diri nak jadi tour guide. Member aku lak dari Kuantan, so alang2 die nak datang gi keje kawen, die nak datang melancong la sekali.

Hari yang dijanjikan telah tiba, aku awal-awal dah stanby depan hotel yang member aku check in tu. Tunggu punya tunggu die tak reply telegrem, so aku tunggu la dalam kete. Sambil2 tunggu tu aku godek2 hp aku. Oleh kerana bosan dok lelama dalam kete, aku pun mendownload apps Smule (atas suggetion kat apps store). Al kisahnye member aku ni sebenarnye tak cek hp,setelah berjam2 tunggu  aku pun anggap la die tak jd kuar.Lagi pun die ade anak kecik, maybe letih la kot nak keluar. Aku gi minum dan terus balik. 

Sampai je kat rumah, aku terus mandi dan lepak depan tv sambil godek phone. Terpandang apps yang aku download tadi. Kalau korang nak tau apps tu sebenarnye adalah apps untuk kite karoake gune hp kite sendiri.. haaa dengar macam menarik kan?? mmg best giler.. aku pun excited nak guna.. so oleh kerana tak tahu guna, aku pun menggoogle la kaedah2 untuk gune mende tu. Rupenye tak susah mana pun.. senang jer, cuma kene beli lagu2 dalam tu.. ade gak lagu yang free tapi sume tak best la..

logo apps smule tu..

Ok, nak dijadikan cerita, dalam aku menggoogle tu, aku tengok banyak pulak video2 orang yang post menggunakan apps nie..aku pun tengok satu persatu, fuhh memang terbaek lah, kebanyakan suara power2 macam artis.. tapi dalam banyak-banyak video tu, aku terjumpa video sorang budak nie, Video die memang banyak, pastu banyak viewer.. Mula-mula nampak macam biasa je, tapi aku tengok banyak lak like die. so aku pun try la dengar suara die menyanyi. 

First time dengar, aku dah mula pelik.. suara die ok tapi bunyi macam pelik.. bile aku amati suara die betul2 baru aku perasan, rupanya lidah dia pendek, dan nafas die pendek. Sebab tu suara die bunyi macam lain. So sekarang ni baru aku faham, kenapa dia banyak likers dan viewer. Mungkin sebab kekurangan die tu, orang ramai tengok sebab nak bagi semangat kat dia, Seriusly suara dia tak lah sesedap mana, tapi ape yang aku kagum, die menyanyi bersungguh2, walaupun nafas die pendek dan lidah die pendek. Kadang-kadang kesian lak tgk, tak penat ke die?.. haha ye la kalau nafas pendek, pastu menyanyi mesti tercungap. Tapi budak nie dah buktikan die boleh, dan cuba sehabis baik. Paling tak boleh blah, die nyanyi lagu Ziana Zain tu.. pergh dasyatt... kipidap bro!!

video

Ni antara video yang die buat, lagu Kak Ziana terus.. haha

Pandangan aku, sebenarnye kekurangan yang ada pada kita tu kadang-kadang ada hikmahnya. Mungkin orang tak perasan, setiap kekurangan ada kebaikannya, jadi kita kena bersyukur dan tunjukkan bahawa kekurangan tu bukanlah penghalang untuk kita buat sesuatu yang kita suka. Yang pasti lepas ni mesti ade soalan2 ustaz dan ustazah facebook, "Eleh kalau mengaji kan bagus, ade faedahnya". Jawapan saya : ye, ini yang kita nampak, die menyanyi dan post kat laman sosial, tapi tak semestinya die tak mengaji, mana tau dia mengaji lebih dari kita, cuma dia tak tunjuk je kat orang. Memang normal lah manusia suka pandang dari sisi negatif, tapi jarang pandang secara positif. Apepun, yang penting kita tak perlu pertikaikan amalan orang lain. Apa yang penting, ambil contoh ni dari sudut positif.. pandang lah kebaikan dari kekurangan yang ada pada budak nie. ok sekian, tlg jangan kecam saya.. haha

video

Layankan.. lagu dari Siti pun die bawak.. 

Wednesday, November 18, 2015

Terima kasih semua... terima kasih rakyat Malaysia... terima kasih kawan2 group telegram Pencinta Kucing Malaysia...

Asalamualaikum semua.. lama dah tak on pc..  entry pun dah lama tak update.. hehe hari ni tetibe ade banyak masa lak untuk buat entry. walaupun balik dah pkl 12 tgh malam tadi, lepas mandi semua terus segar.. so, terus buka pc dan entry.

Kenape tajuk entry kali ni terima kasih??? terima kasih semua?? terima kasih rakyat Malaysia?? dan terima kasih kawan-kawan group telegram Pencinta Kucing Malaysia?? kenapa?? kenapa?? Ok, macam ni ceritanya. Ingat lagi tak kisah si Sunquick yang aku pernah post dulu?? kat situ ade mention pasal si Tompok a.k.a. kucing yang aku adopt sbb die dtg sendiri kat rumah sampai sunquick merajuk. Alhamdulillah sunquick dah balik.. rupenye merajuk kejap je.. tapi seminggu gak die merajuk. Mengada betul. ok sejak dari tu si Sunquick dan Tompok dah jadi geng.. tapi geng pun tetap si Tompok kene buli ngan Sunquick. Maybe Sunquick nak balas dendam kot.. tatau le pulak. hehe..

Tengok ni kekejaman si Sunquick...

ni proses suaikenal ke buli membuli?? hehe

Ok nak dijadikan cerita, satu pagi tu si tompok datang kat aku macam biase.. sebab lapar...mintak makanan le tu.. tapi kali ni lain macam die mengiau.. macam kesakitan.. time tu tak perasan lagi apa-apa perubahan kat dia.. so bagi la makan macam biasa... lepas dia makan selalunya mesti die duduk kat atas carpet dan jilat tangan, jilat misai dan bulu die.. tu mmg kebiasaan budak 2 ekor nie.. tapi time tu terperasan macam ade benda pelik kat dubur die.. mula-mula ingatkan die buang air besar.. bila tengok dekat baru perasan.. Ya Allah usus die terkeluar... terkejut dan panic jap.. tak tau nak buat apa.. masa tu terus google cari no telefon veterinar kat Melaka. Lepas call doctor veterinar tu ckp maybe tompok kene buasir, rectum die terkeluar. Bila tanya kos rawatan dan pembedahan dia, doktor tu ckp kos dalam RM350.00!! Ya Allah mahalnya, mana lah nak cari duit banyak tu time-time macam ni, Dah la aku kerja freelance part time jual insurans dan jual simkad onexox je. Memang tak ade la duit banyak tu. So aku decide nak biarkan dulu. Mana tau kejap lagi die ok ke kan.. Aku pun keluar dari rumah dan termenung dalam kereta.. Sepanjang perjalanan fikiran teringatkan tompok je.. risau sebab first time kucing sakit macam ni teruk..


Keadaan tompok pagi tu..

Petang tu balik rumah sekejap, sebelum pergi jumpe pelanggan yang nak langgan prepaid onexox yang aku jual, aku pun pergi lah cari tompok nak main-main ngan dia. Tiba-tiba keadaan tompok makin tenat... usus yang terkeluar semakin panjang.. adoi rase nak pitam tengok dia.. kesian sangat-sangat, aku pun belai die sambil bisik kat telinga dia, Aku cakap tompok, sabar ya, insya'Allah ada rezeki nanti aku bawa kau pergi buat rawatan. Tak sanggup tengok keadaan tompok macam tu, sampaikan solat Maghrib pun tak kusyuk, sebak fikirkan tompok. Ye la, siapa tak kesian kan tgk kucing tengah sakit macam tu. Nak buat apa pun tak tenang.. asik teringatkan dia je. Lepas tu sambil drive jumpe customer pun tak tenteram.. jumpe kejap terus balik nak tgk tompok. Hanya Allah je yang tahu perasaan aku time tu. Cuma mampu berdoa supaya tompok sihat cepat.... dan usus dia tu termasuk balik. Malam tu aku tido bergenang air mata fikirkan tompok.. hurm.. tak tau lah hati aku mudah terusik kalau dengan kucing nie. Frust putus cinta pun takde la menangis bagai, masih kental lagi. tapi bila dengan haiwan kesayangan nabi ni, Aku tak boleh, mesti hati aku rapuh... serapuh biskut merie barangkali...

Usus Tompok yang semakin panjang... :'(

Keesokan pagi, bangun pagi je terus tengok Tompok.. ya, tompok dah semakin lembik.. die tak mengiau macam biasa. Time tu aku rasa dah takde semangat nak gi keluar rumah, tapi apekan daya, kalau tak gi cari customer nanti takde duit lak. Pagi tu aku melangkah longlai pergi ke Mydin Melaka sebab kat sana ade buka booth untuk promosi insurans yang aku buat. Walaupun part time, aku kene commit gak, sebab kalau tak nanti kena terminate dan takde income. Sampai je sana aku termenung dan takde mood. Serius, tak tau nak wat ape, so aku post la kisah si tompok ni kat geng telegrem pecinta kucing Malaysia. Tak sangka ramai yang bersimpati dengan Tompok. Atas keprihatinan diorang semua, diorang sepakat nak buat fund untuk tompok. Mulanya aku memang malu.. serius sangat malu, ye la takut dengan perception orang, mana la tau orang ckp apa nanti. Tapi bila fikirkan tompok, aku pun bagi no akaun untuk fund rawatan tompok. Nasib baik lah ada Abg Amarhalim yang menerangkan keadaan sebenar saya pada semua. Terima kasih.. Petang tu aku dah mula ada semangat dan tak sabar nak balik jumpa tompok. Nak bagitau dia bahawa ada hamba Allah yang lain prihatin dengan dia. Malam tu cek akaun dah ada yang beri funds untuk rawatan tompok. Ada juga yang personal mesej bagi kata-kata semangat, dan ada juga yang mesej bagitau dah bank in duit utk tompok.. aku terkedu, tergamam sangat-sangat.. Ya Allah bersyukur sangat, tak sangka ramai rakyat Malaysia yang memang baik dan bermurah hati untuk membantu tompok. Malam tu aku tidur dengan penuh harapan.


Bukti keprihatinan rakyat malaysa yang membantu

Alhamdulillah, pungutan bertambah untuk keesokan harinya.

Hari yang dinanti telah tiba.. Pagi2 aku cek akaun dan ada yang masih bank in kan funds untuk kegunaan Tompok. Alhamdulillah, terima kasih semua, terima kasih Allah.. aku pun terus bangun dan cuci cage tompok, kemaskan dia dan bawa ke clinic veterinar Merlimau. Lepas pendaftaran tompok dimasukkan ke dalam ward dan bilik bedah.. manakala aku tak dibenarkan masuk atau mengambil gambar. Jadi aku tunggu kat luar. Lama la juga, dalam satu jam, sampai doktor keluar dan panggil aku. Doktor cakap tompok tak boleh teruskan pembedahan sebab ada najis kering melekat kat usus tu. Kena tunggu sampai tompok buang air sampai usus dia bersih. Risau nya masa tu.. doktor suruh aku balik dulu dan datang sebelah petang. Aku pun balik dengan seribu harapan agar tompok selamat. Ramai yang tanya dalam group telegrem tu keadaan tompok. dan aku minta semua mendoakan tompok agar selamat. Terima kasih di atas doa anda semua.


Tompok on the way nak gi buat rawatan


Veterinar Merlimau


Bilik rawatan tompok..

Petang tu dalam pukul 3 petang doktor call suruh datang ambil tompok. Sepantas kilat aku ambil kuncu kereta dan drive pergi veterinar Merlimau untuk ambil tompok. Lepas pandang je muka tompok aku tersenyum.. doktor kata tompok dah selamat dibedah.. Alhamdulillah.. Lepas bayar bill rawatan semua, aku pun bawa tompok balik. Oleh kerana aku pergi ke veterinar kerajaan, kos rawatan tidak lah terlalu tinggi seperti veterinar swasta.. jadi ade lebihan wang derma tersebut dan inform pada semua dalam group yang dana untuk tompok ade lebih. Memang nak pulangkan balik. Tapi apa yang membuatkan aku sebak bila semua menolak untuk menerima kembali lebihan dana untuk rawatan tompok. Ya Allah mulianya hati mereka semua. Mereka suruh saya simpan dan gunakan untuk rawatan tompok selanjutnya. untuk vaksin dan makanan tompok. sebab tompok tak boleh makan makanan keras. terpaksa beli makanan lembut.


Petang tu juga lepas hantar tompok balik, aku pergi ke kedai pet shop milik bumiputera kat jasin, nama kedai tu Ar rayyan pet shop kalau tak silap. Kat situ aku urusan dipermudahkan Allah lagi, Owner kedai rekemenkan makanan kucing jenama power cat (buatan bumiputera) dengan harga diskaun. sebungkus dapat diskaun 30sen. jadi aku ambil 2 kotak untuk makanan tompok seminggu. Alhamdulillah segala urusan untuk tompok dipermudahkan. serius aku terharu, terhutang budi dan bersyukur sangat pada semua yang membantu tompok sampai sihat. Jasa anda semua takkan ku lupakan. terima kasih kawan2, kakak2, abang2, dan adik2 yang membantu aku dan tompok.. terima kasih sangat. tak dapat ku balas dengan harta benda, tapi aku doakan gar kalian semua dimurahkan rezeki dan diberkati Allah.. itu saja yang mampu aku balas. Pertama kali dalam hidup aku dapat menempuhi semua ni. Pertama kali dalam hidup ada orang yang tak kenal membantu aku. semuanya pertama kali. sangat tak sangka. Allah telah hadirkan insan2 mulia dalam hidup aku agar dapat membantu aku menempuhi saaat2 getir begini. terima kasih Allah, tak sangka kuasa Allah menggerakkan tompok untuk hadir dalam hidup aku dan memberi dugaan serta penyelesaian yang sangat mudah. kalaulah tompok tak datang ke rumah aku malam tu, aku tak tau apa yang jadi pada dia bila sakit macam ni. Malam tu aku terfikir, perancangan Allah adalah yang sebaik-baiknya. dia beri kita dugaan, kemudian diberi jalan penyelesaian dengan sebaik2nya. Jadi kena bersangka baiklah kepada Allah dalam setiap dugaan. Terima kasih Allah, Terima Kasih Semua, Terima Kasih Rakyat Malaysia, dan yang paling penting sekali terima kasih ahli group Geng Telegram Pecinta Kucing Malaysia.. terima kasih sangat2.. Semoga Allah membalas jasa baik anda semua kerana membantu kehidupan haiwan kesayangan nabi ni untuk terus bernafas di muka bumi ni..

TABUNG NUFFNANG